TOIMINTA

toiminta

Järjestämme ryhmiä, leirejä, tapahtumia, ravintolapäiviä ja vaikka mitä muuta. Toiminta on avointa kaikille. Voit tulla mukaan riippumatta iästäsi, sukupuolestasi tai seksuaalisesta suuntautumisestasi. Toimintaan osallistuaksesi Sinun ei myöskään tarvitse olla yhdistyksen jäsen. Ilmoitamme toiminnasta nettisivuillamme, jäsentiedotteessa sekä Facebookissa.

Jos sinulla on kysyttävää ryhmistä tai Lahden Setan muusta toiminnasta, voit laittaa sähköpostia info(at)lahdenseta.fi

Voit avata ja sulkea tietyn ryhmän tiedot painamalla nuolen kuvaa.

Lahden Setan olkkari-illat ovat kaikille avoimia iltoja. Olkkarissa voi olla ohjattua ohjelmaa, mutta useimmiten aihetta tai ohjelmaa ei ole määritelty, jolloin jokaisella kerralla osallistujat itse määrittelevät, mitä haluavat tehdä. Paikalle voi tulla hetkeksi tai olla vaikka koko illan. Jokainen kerta muotoutuu paikalla saapuvien ihmisten toiveiden mukaan. Tarjolla on kahvia, teetä, ja pientä syötävää. Kokoonnumme Multi-Cultin salissa, Päijänteenkatu 1, joka keskiviikko klo 18-21.

13-29 –vuotiaille nuorille ja ei-vielä aikuisille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville tai näitä asioita pohtiville nuorille suunnattu keskustelu- ja toimintapaikka. Iltoihin voi tulla käymään vapaasti silloin, kun sulle sopii ja voit myös ottaa ystäväsi mukaan. Nuorten illoissa on tarjolla aina pientä purtavaa. Nuorten ilta kokoontuu sekä Multi-Cultilla että kiertäen Lahden eri nuorisotiloissa, kummassakin kerran kuussa.
Multi-Culti, Päijänteenkatu 1, klo 17-19: 20.2., 19.3., 16.4., 28.5.
Metsäkankaan Nuorisotila, Suitsikatu 10, 5.2. klo 17-19
Möysän Nuorisotila, Hiljankuja 6, 25.3. klo 16-18
Nastolan Nuorisotila, Rakokivenkatu 2, 15.4. klo 16-18
Ahtialan Nuokku, Arvonkatu 14, 21.5. klo 18-20

Toiminta on suunnattu lapsiperheille, joissa yksi tai useampi vanhemmista kuuluu seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön. Tarjolla on kahvia, teetä ja pientä purtavaa, sekä mahdollisuus keskustella toisten vanhempien kanssa. Lapsille on leikkihuone ja mahdollisuus piirtää tai värittää kuvia. Vanhemmat ovat vastuussa lapsistaan käynnin ajan. Paikalle voi poiketa osaksi aikaa tai olla koko ajan. Tarkoitus on pitää kahvilaa noin kerran kuussa, ja otamme vastaan ehdotuksia ja toiveita tulevasta toiminnasta. Lastenvaunut voi tuoda sisälle. Vaipanvaihtopöytä löytyy. Ryhmä kokoontuu Perhetuvalla, Loviisankatu 14. Tulevat tapaamiset 7.2., 6.3., 3.4., ja 8.5., aina klo 16-19.

Lahden SETAn sukupuolivähemmistöihin kuuluvien vertaistukiryhmä, jossa käsitellään henkilökohtaisia kokemuksia sukupuolen moninaisuuteen liittyen. Ryhmässä keskustellaan laajasti eri aihealueista musiikista wc-tiloihin ja muihin sukupuolivähemmistöjä puhuttaviin aiheisiin. Ryhmässä voidaan puhua suoraan myös esim. kirurgiasta, seksuaalisuudesta, lääkehoidoista ja mahdollisesti traumatisoivistakin tapahtumista. Ryhmä kokoontuu Möysän nuorisotilassa, Hiljankuja 6, joka kuukauden toisena lauantaina klo 17-20.

Tarjoamme joka kerta yhteistä tekemistä. Ryhmään osallistuneet saavat itse vaikuttaa seuraavan kerran aktiviteettiin. Luvassa on muun muassa lautapelejä, askarteluita ja elokuvia. Aktiviteetteihin ei ole pakko osallistua, vaan tilaan voi tulla myös tekemään omia askareitaan, tutustumaan samanhenkisiin ihmisiin sekä hakemaan tarvittaessa vertaistukea.
Ryhmä on tarkoitettu aseksuaalisuuden ja/tai aromanttisuuden spektriin kuuluville sekä identiteettiään vielä pohtiville. Suositeltu osallistumisikäraja on 16 vuotta.
Ryhmä kokoontuu Multi-Cultin kirjastohuoneessa, Päijänteenkatu 1, kerran kuussa maanantaisin, klo 18:15- 21. Kokoontumispäivät: 12.2., 11.3., 8.4., ja 6.5.

Lauta- ja korttipelaamiseen keskittyvä ryhmä kokoaa yhteen peleistä kiinnostuneet ihmiset. Mukaan saa ja kannattaa ottaa myös omia pelejä. Porukka kokoontuu kerran kuukaudessa. Ryhmään on hyvä saapua ajoissa, sillä monet pelit ovat pitkäkestoisia. Ryhmän suositusalaikäraja on 16 vuotta, mutta huoltajan kanssa paikalle tullessa suositusikärajaa ei ole. Kokoonnumme Multi-Cultin kirjastohuoneessa, Päijänteenkatu 1, joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina klo 16-21.

Malkus-ryhmä on kaikille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille, sekä heidän läheisilleen tarkoitettu hengellinen kohtaamispaikka. Ryhmämme kokoontuu etäyhteydellä. Mukaan ovat tervetulleita aivan kaikki. Ryhmä kokoontuu joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina klo 17-19. Lisäämme pian ohjeet osallistumiseen.
Malkus-ryhmä toteutetaan yhteistyössä Malkus-yhdistyksen ja Lahden Seta Ry:n kanssa.

Luovassa ryhmässä kaikki pääsevät toteuttamaan luovuuttaan! Kokeilemme erilaisia tekniikoita, mm. sarjakuvat, tarrat, maalaus, kankaanpainanta, valokuvaus, kirjoittaminen. Osallistuminen on ilmaista, samoin käytetyt materiaalit. Työn lomassa nautimme myös kahvit. Ryhmä kokoontuu Multi-Cultin kirjastohuonessa, Päijänteenkatu 1, parillisten viikkojen maanantaisin klo 18:15-21.

Lahden Seta ry tarjoaa erilaisia koulutuskokonaisuuksia seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuolen moninaisuuteen liittyen.

Koulutuksissa yleisesti käsiteltäviä asioita ovat mm. Seta ry:n esittely, seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus, HLBTIQ-terminologia ja seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön kuuluvan henkilön kohtaaminen. Koulutuksissa näkökulmana on yhdenvertaisuus.

Kokemuskouluttajat ja kouluvierailut: Lahden Setanjärjestämiin koulutuksiin ja kouluvierailuihin osallistuu vuosittain satoja peruskoululaisia Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson alueella. Koulutuksissa yleisesti käsiteltäviäasioita ovat mm. Seta ry:n esittely, seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus, HLBTIQ-terminologia ja seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön kuuluvan henkilön kohtaaminen. Koulutuksissanäkökulmana on yhdenvertaisuus.

Koulutuksissa huomioidaan perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet (2014) ja tuodaan esiinopetussuunnitelman perusteissa mainittuja sisältöjä.

Kouluvierailujen kohderyhmiä ovat mm. peruskoulujen (6. vuosiluokasta alkaen) oppilaat, Prometheus- ja rippikoululeiriläiset sekä erilaiset nuorisoryhmät.

Tarjoamme peruskoulutuksen ja/tai kokemuskouluttajan lyhyen vierailun hintaan 30 € / 45 minuuttia tai 50 € / 70 minuuttia. Matkakulut laskutetaan tilaajalta, jos koulutus järjestetään Lahden kaupunkiliikenteen alueen ulkopuolella.

Peruskoulutusten toteuttajina toimivat pääsääntöisesti yhdistyksen vapaaehtoiset, jotka ovat käyneet Setan kouluttajakoulutuksen. Kokemuskouluttajat kuuluvat itse seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön ja kertovat omasta näkökulmastaan ja he eivät välttämättä ole käyneet Setan kouluttajakoulutusta.

Koulutusvastaavan tavoitat sähköpostitse:
Lahden Seta Ry
Koulutusvastaava
Joni Lepistö
info(at)lahdenseta.fi

Yhdistyksen palveluohjaaja auttaa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Lisäksi palveluohjaaja auttaa puuttumaan syrjintään, jos olet kokenut epäasiallista kohtelua seksuaalisen suuntautumisen ja/tai sukupuolen perusteella.

Palveluohjaus
Palveluohjaajaan voivat ottaa yhteyttä eri alojen ammattilaiset, jotka kaipaavat neuvoa, ohjeistusta tai tukea seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuteen liittyvissä teemoissa. Palveluohjauksen kautta ammattilaisilla on mahdollisuus saada esimerkiksi tukea kuinka omassa organisaatiossa huomioidaan seksuaalu- ja/tai sukupuolivähemmistöt. Lisäksi palveluohjauksen kautta on mahdollisuus saada neuvoja yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitteluun, jossa huomioidaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt.

Yksilöohjaus
Yksilöohjausta toteutetaan sähköpostitse. Yksilöohjauksessa annetaan tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ja identiteettiään pohtiville ihmisille sekä heidän läheisilleen. Yhteydenoton aiheita voivat olla seksuaalinen suuntautuminen, seksi ja seksuaalisuus, sukupuoli-identiteetti sekä sukupuolen ilmaisu.

Ammatillista yksilöohjausta on mahdollista saada maksimissaan 1-5 krt/asiakas.

Palveluohjaajan tavoitat sähköpostitse:

Lahden Seta Ry
Palveluohjaaja
Joni Lepistö
palveluohjaus(at)lahdenseta.fi

Lahti Pride 2023 nostaa esiin turvallisuuden

Lahti Pride -tapahtuma järjestetään kahdeksannen kerran toukokuussa, 22.5-28.5.2023. Tapahtuman suojelijana toimii LAB-ammattikorkeakoulun rehtori Turo Kilpeläinen.

Tänä vuonna tapahtuman teemana on ”turvallisempi tulevaisuus”, ja haluamme ohjelmiston kautta nostaa esiin sateenkaarivähemmistöjen yhä tänä päivänäkin kohtaamia haasteita ja rakentaa siltoja. Yleinen maailmantilanne ja poliittinen ilmasto heijastuvat myös tavallisten kansalaisten elämään, ja haluamme tapahtuman avulla tarjota turvallisia ja yhteisöllisiä kokemuksia niin sateenkaariväestölle kuin myös tukijoille, liittolaisille ja kaikille kiinnostuneille. 

Lahti Pride järjestetään täysin vapaaehtoisvoimin. Tapahtumaa tehdään yhteistyössä lahtelaisten yritysten ja yhdistysten kanssa. Yhteistyö onkin yksi äärimmäisen tärkeä voimavara Lahti Pride -tapahtuman onnistumisen kannalta. 

www.lahtipride.fi

Tarjoilimme teille lokakuussa 2019 ensimmäisen homohittejä pursuavan upean kimaltelevan ja mainion camp -tunnelmaisen HOMODISCON ja Uutenavuotena otettiin uusiksi. Kiitos kaikille osallistuneille, oli upeat kemut!

Missä on paulakoivuniemet ja anttituiskut ja kunnon gaymusa? Missä sataa miehiä? No Tirrassa totta kai.

DJ soittaa koko illan homohittejä ja muitakin hittejä juuri sun biisitoiveiden mukaan.

Ja hei sun ei tarvitse olla homo tullaksesi paikalle. Ilta on tarkoitettu ihan kaikille sateenkaaren alla, sen päässä, muuten vaan sen liepeillä ja kaikille meidän ystäville: LGBTQIA+FRIENDS+ALLIES ovat kaikki tervetulleita.

Tapahtuman järjestää Ravintola Tirra ja Lahden SETA ry.

Turvallisuusohjeet: Tapahtuma toteutetaan rajatulla noin 100 hengen yleisökapasiteetilla COVID-19 ohjeistusten mukaiset turvavälit huomioiden. Ennakkojärjestelyillä, turvaväleillä ja tehostetuilla hygieniaratkaisuilla pyritään takaamaan asiakkaille, esiintyjille ja henkilökunnalle mahdollisimman turvallinen tapahtumaelämys.

Pyydämme kaikkia noudattamaan ohjeistustamme:

– Ethän saavu tapahtumaan, mikäli sinulla on flunssan oireita tai olet koronaviruksen altistusketjussa
– Vältä lähikontaktia muiden asiakkaiden kanssa
– Pese tai desinfioi kätesi heti saavuttuasi, WC-käynnin yhteydessä, lähtiessäsi ja aina tarvittaessa
– Otathan muut asiakkaat huomioon jonottaessasi tiskille ja wc-tiloihin.
– Suosimme tiskillä korttimaksua
– Seuraa ohjeistusta ja tarvittaessa noudata henkilöstön antamia turvaohjeita

Turvallisemman tilan periaatteet: Homodisco -tapahtumassa ja muussa Lahden SETA ry:n toiminnassa meillä on käytössä turvallisemman tilan periaatteet.

Kaikenlainen syrjintä, rasismi ja häirintä ovat tapahtumassamme ehdottomasti kiellettyjä. Jokainen on vastuussa turvallisemman tilan toteutumisesta. Jos havaitset syrjintää, rasismia tai häirintää, puutu tilanteeseen tai ilmoita asiasta järjestyksenvalvojalle tai muulle Tirran henkilökunnalle.

Esteettömyystiedot: Ravintola Tirraan ei valitettavasti ole esteetöntä pääsyä. Tila on rakennuksen 2. kerroksessa ja sinne johtaa portaikko. Tilassa ei ole esteetöntä WC tilaa.

Tapahtuman grafiikat:
Suvi Marianne Lehtinen
Graafinen suunnittelija / kuvittaja
www.suvimarianne.com

turvallisemman
tilan ohjeet

Lahden Seta on syrjinnästä vapaa ja noudatamme turvallisemman tilan periaatteita.

Vuoden 2024 häirintäyhdyshenkilöiksi on nimetty Lahden SETA ry:n hallituksesta Henna Lehtonen ja Elisa Leonoff. Heihin saatte yhteyden Yhteystiedot -sivumme lomakkeen kautta tästä linkistä. 

 

Skip to content