RYHMIEN PERUMINEN 13.5. SAAKKA

Hallitus on 16.3. todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Monen muun toimenpiteen lisäksi pyritään välttämään kaikkea kokoontumista ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Linjaukset ovat voimassa 13. toukokuuta 2020 asti. Näin ollen perumme ryhmätoimintamme siihen saakka, pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia.

TOIMINTAA

Järjestämme ryhmiä, leirejä, tapahtumia, ravintolapäiviä ja vaikka mitä muuta. Toiminta on avointa kaikille. Voit tulla mukaan riippumatta iästäsi, sukupuolestasi tai seksuaalisesta suuntautumisestasi. Toimintaan osallistuaksesi Sinun ei myöskään tarvitse olla yhdistyksen jäsen. Ilmoitamme toiminnasta nettisivuillamme, jäsentiedotteessa sekä Facebookissa.

Lahden Seta on syrjinnästä vapaa ja noudatamme turvallisemman tilan periaatteita.

Turvallisemman tilan ohjeet

Kaikenlainen syrjintä, rasismi ja häirintä ovat tapahtumissamme ehdottomasti kiellettyjä.
Kunnioita omia ja toisten rajoja – fyysisiä ja henkisiä.

Ei tarkoittaa ei. Lopeta tai muuta käytöstäsi, jos toinen niin pyytää.

Älä tee oletuksia kenenkään sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, toimintakyvystä tai muista henkilökohtaisista ominaisuuksista.

Ole avoin ja kuuntele – älä oleta tai yleistä kenenkään kokemusta.
Kunnioita jokaisen oikeutta itsemäärittelyyn tai -määrittelemättömyyteen.

Anna tilaa! Huolehdi että kaikki tulevat keskustelussa kuulluksi ja pääsevät osalliseksi.
Jokainen on vastuussa turvallisemman tilan toteutumisesta. Jos havaitset syrjintää, rasismia tai häirintää, puutu tilanteeseen.

Sukupuolivähemmistöihin kuuluvien vertaistukiryhmä

Ryhmä on vertaistukiryhmä, jossa käsitellään henkilökohtaisia kokemuksia sukupuolen moninaisuuteen liittyen. Ryhmässä keskustellaan laajasti eri aihealueista musiikista wc tiloihin ja muihin sukupuolivähemmistöjä puhuttaviin aiheisiin. Ryhmässä voidaan puhua suoraan myös esim. kirurgiasta, seksuaalisuudesta, lääkehoidoista ja mahdollisesti traumatisoivistakin tapahtumista.

Ryhmän suositusikäraja on 13 -vuotta, mutta huoltajan kanssa paikalle tullessa suositusikärajaa ei ole. Jos olet alle 13 ja olisit kiinnostunut ryhmästä, voit olla etukäteen yhteydessä ohjaaja Mikko Ahtilaan, palveluohjaaja @lahdenseta.fi.

AIKA: Lauantaina klo 16:00 – 20:00
PAIKKA: Launeen Nuorisotalo, Lehtokatu 2, 15500 Lahti

TIETOJA TILASTA

Tila on nuorisotalo, joka on varattu kokonaan tapaamista varten. Tapaaminen on tarkoitettu kaiken ikäisille. Tilaan pääsee huomiota herättämättä ja siellä on erillinen pukeutumistila. Pihalla on myös ilmaisia parkkipaikkoja autoilijoille.

Bussi NO:1 kulkee torilta matkakeskuksen kautta Launeen Nuorisotalolle.

Mukaan ovat tervetulleita aivan kaikki. Lahden Setan toiminta on syrjinnästä vapaata eikä sinun tarvitse olla yhdistyksen jäsen osallistuaksesi.

ESTEETTÖMYYS
Tila on esteetön.

YHTEYSTIEDOT
Ohjaajina toimivat Lahden Seta Ry:n vapaaehtoiset ohjaajat:
Mikko, Aako ja Miiro
info@lahdenseta.fi

Lisää Lahden Seta Ry:n toiminnasta osoitteessa www.lahdenseta.fi!

NUORTEN RYHMÄ

Lahden Setan nuorten ryhmä 13-29 –vuotiaille nuorille ja ei-vielä aikuisille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville tai näitä asioita pohtiville nuorille suunnattu keskustelu- ja toimintapaikka.

Iltoihin voi tulla käymään vapaasti silloin, kun sulle sopii ja voit myös ottaa ystäväsi mukaan. Ohjaajina ryhmässä Lahden Setan Anni Myllyniemi, sekä Lahden Nuorisopalveluiden Jonna Pääkkönen. Nuorten illoissa on tarjolla aina pientä purtavaa.

Milloin ja missä? joka kk viimeinen ma klo 18:00-21:00 Mukkulan nuorisotilassa Ritaniemenkatu 13,15240 Lahti.

Nuorten iltojen kokoontumisajat voit tarkistaa kalenterista www.lahdenseta.fi. Facebookissa on myös salainen ryhmä ”Lahden Setan nuoret” jossa voidaan ideoida ryhmän toimintaa ja tiedottaa tulevista tapahtumista.

Nuorten ryhmää järjestää Lahden Seta Ry. Lahden Seta ry on ihmisoikeus- ja palvelujärjestö, jonka tavoitteena on edistää seksuaalista- ja sukupuolista tasa-arvoa ja pyrkiä ehkäisemään seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuolen ilmentymiseen kohdistuvia ennakkoluuloja ja syrjintää.

Mukaan ovat tervetulleita aivan kaikki. Lahden Setan toiminta on syrjinnästä vapaata eikä sinun tarvitse olla yhdistyksen jäsen osallistuaksesi.

YHTEYSTIEDOT
Ohjaajina toimivat Lahden Seta Ry:n vapaaehtoiset ohjaajat:
Anni Myllyniemi ja Lahden Nuorisopalveluiden Jonna Pääkkönen.

Kysyttävää?
Lahden Seta Ry, WhatsApp 044 2409300
Jonna Pääkkönen, p. 050 398 5650
FB: Lahden Seta
IG: @lahdenseta
info@lahdenseta.fi

LAHDEN MALKUS -RYHMÄ

Malkus-ryhmä Lahdessa on kaikille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille, sekä heidän läheisilleen tarkoitettu hengellinen kohtaamispaikka. Ryhmämme kokoontuu noin kerran kuukaudessa sunnuntaisin, joko Kirkkokatu 7 Olokolossa tai esimerksiksi Tuomasmessussa. Voit tarkistaa tapaamisten ajankohdat verkkokalenteristamme.

Malkus-ryhmä toteutetaan yhteistyössä Malkus-yhdistyksen ja Lahden Setan kanssa.

Olet lämpimästi tervetullut!

OLKKARI

Lahden Setan olkkari-illat ovat kaikille avoimia iltoja. Olkkarissa voi olla ohjattua ohjelmaa, mutta useimmiten aihetta tai ohjelmaa ei ole määritelty, jolloin jokaisella kerralla osallistujat itse määrittelevät, mitä haluavat tehdä. Paikalle voi tulla hetkeksi, juomaan kahvit tai olla vaikka koko illan. Jokainen kerta muotoutuu paikalla saapuvien ihmisten toiveiden mukaan.
Tarjolla myös lämmintä juotavaa ja pientä purtavaa.

Ryhmän suositusikäraja on 13 -vuotta, mutta huoltajan kanssa paikalle tullessa suositusikärajaa ei ole. Jos olet alle 13 ja olisit kiinnostunut ryhmästä, voit olla etukäteen yhteydessä Olkkarin ohjaajiin info(a)lahdenseta.fi.

Olkkari-iltaa järjestää Lahden Seta Ry. Lahden Seta ry on ihmisoikeus- ja palvelujärjestö, jonka tavoitteena on edistää seksuaalista- ja sukupuolista tasa-arvoa ja pyrkiä ehkäisemään seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuolen ilmentymiseen kohdistuvia ennakkoluuloja ja syrjintää.

Mukaan ovat tervetulleita aivan kaikki. Lahden Setan toiminta on syrjinnästä vapaata eikä sinun tarvitse olla yhdistyksen jäsen osallistuaksesi.

ESTEETTÖMYYS
Saliin ja viidakkohuoneeseen esteetön pääsy rampilla. Tiloissa ei ole esteetöntä WC tilaa.

YHTEYSTIEDOT
Ohjaajina toimivat Lahden Seta Ry:n vapaaehtoiset ohjaajat:
Pilvi Kuhmonen
info(a)lahdenseta.fi

Lisää Lahden Seta Ry:n toiminnasta osoitteessawww.lahdenseta.fi!

LAUTAPELIT

Lauta- ja korttipelaamiseen keskittyvä ryhmä kokoaa yhteen peleistä kiinnostuneet ihmiset. Ryhmään on tervetullut kuka tahansa, yhdistyksen jäsenyys tai vähemmistöön kuuluminen ei ole edellytys. Mukaan saa ja kannattaa ottaa myös omia pelejä.

Porukka kokoontuu noin kerran kuukaudessa.

Ryhmään on hyvä saapua ajoissa, sillä monet pelit ovat pitkäkestoisia. Tästä syystä ne olisi hyvä aloittaa mahdollisimman pian. Kaikkiin peleihin ei valitettavasti kesken pelin pääse mukaan, jonka vuoksi toisinaan myöhemmin saapuneet voivat joutua odottamaan peliseuraa. Paikalle voi toki tulla myös ne, jotka eivät pelaa, mutta tässä tapauksessa kunnioitathan niitä, jotka pelaavat eli puhut rauhallisesti ja et häiritse pelaajia.

Ryhmänohjaajina toimivat lautapeliharrastajat Heidi ja Tomi.
Ryhmän suositusikäraja on 16 -vuotta, mutta huoltajan kanssa paikalle tullessa suositusikärajaa ei ole. Jos olet alle 16 ja olisit kiinnostunut ryhmästä, voit olla etukäteen yhteydessä Lautapeliporukan ohjaajiin info@lahdenseta.fi.

Lautapeliporukkaa järjestää Lahden Seta Ry. Lahden Seta ry on ihmisoikeus- ja palvelujärjestö, jonka tavoitteena on edistää seksuaalista- ja sukupuolista tasa-arvoa ja pyrkiä ehkäisemään seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuolen ilmentymiseen kohdistuvia ennakkoluuloja ja syrjintää.

Mukaan ovat tervetulleita aivan kaikki. Lahden Setan toiminta on syrjinnästä vapaata eikä sinun tarvitse olla yhdistyksen jäsen osallistuaksesi.

ESTEETTÖMYYS
Saliin ja viidakkohuoneeseen esteetön pääsy rampilla. Tiloissa ei ole esteetöntä WC tilaa.

YHTEYSTIEDOT
Ohjaajina toimivat Lahden Seta Ry:n vapaaehtoiset ohjaajat:
Tomi ja Heidi.
info@lahdenseta.fi

Lisää Lahden Seta Ry:n toiminnasta osoitteessa www.lahdenseta.fi!
Lahden Seta on syrjinnästä vapaa ja noudatamme turvallisemman tilan periaatteita.

Koulutus

Lahden Seta ry tarjoaa erilaisia koulutuskokonaisuuksia seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuolen moninaisuuteen liittyen.

Koulutuksissa yleisesti käsiteltäviä asioita ovat mm. Seta ry:n esittely, seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus, HLBTIQ-terminologia ja seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön kuuluvan henkilön kohtaaminen. Koulutuksissa näkökulmana on yhdenvertaisuus.

Kokemuskouluttajat ja kouluvierailut

Lahden Setanjärjestämiin koulutuksiin ja kouluvierailuihin osallistuu vuosittain satoja peruskoululaisia Päijät-Hämeenja Kymenlaakson alueella. Koulutuksissa yleisesti käsiteltäviäasioita ovat mm. Seta ry:n esittely, seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus, HLBTIQ-terminologia ja seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön kuuluvan henkilön kohtaaminen. Koulutuksissanäkökulmana on yhdenvertaisuus.

Koulutuksissa huomioidaan perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet (2014) ja tuodaan esiinopetussuunnitelman perusteissa mainittuja sisältöjä.

Kouluvierailujen kohderyhmiä ovat mm. peruskoulujen (6. vuosiluokasta alkaen) oppilaat, Prometheus- ja rippikoululeiriläiset sekä erilaiset nuorisoryhmät.

Tarjoamme peruskoulutuksen ja/tai kokemuskouluttajan lyhyen vierailun hintaan 30 € / 45 minuuttia tai 50 € / 70 minuuttia. Matkakulut laskutetaan tilaajalta, jos koulutus järjestetään Lahden kaupunkiliikenteen alueen ulkopuolella.

Peruskoulutusten toteuttajina toimivat pääsääntöisesti yhdistyksen vapaaehtoiset, jotka ovat käyneet Setan kouluttajakoulutuksen. Kokemuskouluttajat kuuluvat itse seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöön ja kertovat omasta näkökulmastaan ja he eivät välttämättä ole käyneet Setan kouluttajakoulutusta.

Ammatilliset ja täydennyskoulutukset

Ammatillisten ja täydennyskoulutusten kohderyhmänä ovat useimmin sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja/yai koulutusalalle suuntautuvat opiskelijat tai alalla jo työskentelevät ammattilaiset. Ammatilliset ja täydennyskoulutukset räätälöidään aina tilaajan tarpeiden mukaan.

Ammatilliset ja täydennyskoulutukset tarjoamme hintaan 95 € / 90 min. Hinta sisältää koulutuksessa käytetyn esityksen sähköisessä muodossa. Matkakulut laskutetaan tilaajalta, jos koulutus järjestetään Lahden kaupunkiliikenteen alueen ulkopuolella.

Ammatillisten ja täydennyskoulutusten kouluttajana toimii Setan ammatillisten koulutusten kouluttaja ja Lahden Setan palveluohjaaja Mikko Ahtila, sosionomi (AMK), LTO, MPEAT, NTM. Tämän lisäksi niihin voidaan yhdistää myös kokemuskouluttajanpuheenvuoro.

Palveluohjaajan tavoitat sähköpostitse:
Lahden Seta Ry
Palveluohjaaja
Mikko Ahtila
palveluohjaaja(a)lahdenseta.fi.

Jokaisen henkilön ihmisoikeudet tulisi toteutua kaikilla elämänalueilla. Seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli-identiteetti, sukupuolen ilmaisu tai muut ihmisen henkilökohtaiset ominaisuudet eivät saa rajoittaa esimerkiksi väkivallan uhrin avun saantia, ikäihmisten tai perheiden palveluita, pääsyä työelämään tai osallisuutta kansalaistoimintaan.
Yhdistyksen palveluohjaaja auttaa seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Lisäksi palveluohjaaja auttaa puuttumaan syrjintään, jos olet kokenut epäasiallista kohtelua seksuaalisen suuntautumisen ja/tai sukupuolen perusteella.

Palveluohjaus
Palveluohjaajaan voivat ottaa yhteyttä eri alojen ammattilaiset, jotka kaipaavat neuvoa, ohjeistusta tai tukea seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuteen liittyvissä teemoissa. Palveluohjauksen kautta ammattilaisilla on mahdollisuus saada esimerkiksi tukea kuinka omassa organisaatiossa huomioidaan seksuaalu- ja/tai sukupuolivähemmistöt. Lisäksi palveluohjauksen kautta on mahdollisuus saada neuvoja yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitteluun, jossa huomioidaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt.

Yksilöohjaus
Yksilöohjausta toteutetaan Päijät-Hämeen alueella. Yksilöohjauksessa annetaan tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ja identiteettiään pohtiville ihmisille sekä heidän läheisilleen. Yhteydenoton aiheita voivat olla seksuaalinen suuntautuminen, seksi ja seksuaalisuus, sukupuoli-identiteetti sekä sukupuolen ilmaisu.

Ammatillista yksilöohjausta on mahdollista saada maksimissaan 1-5 krt/asiakas.

Palveluohjaajana toimii Mikko Ahtila, sosionomi (AMK), LTO, MPEAT, NTM. Mikko on Setan ammatillisten koulutusten kouluttaja, sekä vastaa Lahden Setan koulutuksista. Mikolla on kahdenkymmenen vuoden ajalta kokemusta erilaisista tehtävistä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ja heidän läheistensä parissa työskentelystä. Mikko on lisäksi käynyt muun muassa transryhmien ohjaajakoulutuksen ja Setan valtakunnallisen ohjaajakoulutuksen.

Palveluohjaajan tavoitat sähköpostitse:
Lahden Seta Ry
Palveluohjaaja
Mikko Ahtila
palveluohjaaja(a)lahdenseta.fi.

Lahti Pride
Terveiset Lahti Pride 2019 -tiimiltä: Iso kiitos kaikille osallistuneille, vapaaehtoisille, esiintyjille ja yhteistyökumppaneille!
Viidettä Lahti Pride -tapahtumaa vietettiin 15.5.-26.5.2019. Lahti Pride 2019 piti sisällään 17 erilaista tapahtumaa, joihin osallistui yhteensä 1023 kävijää. Tapahtumia järjestettiin laidasta laitaan. Osana ohjelmaa olivat esimerkiksi perhejooga, nuorille suunnattu Pride of being yourself -ilta, tatuointipäivä, vintage-ilta, satutuokio, kirjoitustyöpaja, koulutustilaisuus ammattilaisille, päättäjien päiväkahvit sekä tietysti Pride-kulkue, päiväohjelma ja iltabileet.
Lahti Pride 2019 -mielenosoituskulkueeseen osallistui noin 400 ihmistä, eli osallistujaennätys rikottiin jälleen. Kulkue sekä perjantaista sunnuntaihin jatkunut sateenkaariliputus antoivat vahvan viestin siitä, että Lahdessa saa jokainen olla sellainen kun on. Lisäksi koko tapahtuma toi näkyväksi seksuaalisen suuntautumisen, sukupuolen ja sen ilmaisun moninaisuutta. Tapahtuma loi myös mahdollisuuksia osallistua, iloita ja kohdata.
Lahti Pride järjestettiin tänäkin vuonna täysin vapaaehtoisvoimin. Kolmen hengen ydintiimin lisäksi tapahtumaa oli tekemässä noin 40 vapaaehtoista. Tapahtumaa tehtiin myös yhteistyössä lahtelaisten yritysten ja yhdistysten kanssa. Yhteistyö olikin yksi äärimmäisen tärkeä voimavara Lahti Pride -tapahtuman onnistumisen kannalta. Kiitos vielä kerran kaikille mukana olleille!

Ensimmäistä Lahti Pridea vietettiin 2014 ja yhtä välivuotta lukuun ottamatta, tapahtuma on tuonut vuosittain Lahteen kulkueen, tori- tai puistojuhlan, koulutuksia, bileitä, taide-ja kulttuuritapahtumia ja erilaisia vertaistapaamisia.

Lahti Pride 2020 tapahtuman teema on ”Rakkautta kaiken ikää” eli tapahtuman ohjelmistossa pyritään huomioimaan eri ikäiset ihmiset ja sukupolvien väliset keskustelut. Ajankohta on 18.-24.5.2020 eli kulkuepäivä lauantaina 23.5.2020.

Tapahtumasta lisää osoitteessa www.lahtipride.fi!

SEURAAVAT BILEET:

Tällä hetkellä sovittuja bileitä ei ole.

VERTAISTUKI VERKOSSA

 

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille ja läheisille on
olemassa monipuolista muiden toimijoiden tai yksityishenkilöiden järjestämää
verkkovertaistukea. Julkisesti esillä olevien foorumien ja palveluiden lisäksi
on olemassa salaisia ja suljettuja Facebook-ryhmiä eri kohderyhmille.
Sukupuolivähemmistöjen osalta näistä voit kysyä lisää Sukupuolen
osaamiskeskuksen palveluohjaajalta osoitteesta miska.salakka(a)seta.fi.

 

Sinuiksi-chat

 

Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu Sinuiksi järjestää
chat-vertaisryhmiä, jotta jokaisella sateenkaarevalla suomalaisella on
mahdollisuus saada liveaikaista vertaistukea kotipaikastaan riippumatta.
Sinuiksi-chattien tavoitteena on auttaa ihmisiä tulemaan sinuiksi seksuaalisen
suuntautumisensa ja sukupuoli-identiteettinsä kanssa. Kaikkia chatteja vetävät
Sinuiksi-palvelun kouluttamat vertaisohjaajat.

 

www.dreamwearclub.net

 

DreamWear Club ry pitää yllä tukipuhelinta ja heidän
nettisivuiltaan löytyy myös forumi, jossa voi keskustella, vaikka ei olisikaan
yhdistyksen jäsen. Tukipuhelin on suunnattu transvestiiteille ja muille
sukupuolen ilmaisultaan ja kokemukseltaan moninaisille ihmisille, puolisoille
ja muille läheisille.

 

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joita
kummastuttaa/ihastuttaa/vihastuttaa/riemastuttaa/ahdistaa/… oma tai läheisen
ihmisen (epätyypillinen) sukupuolikokemus ja sukupuolen ilmaisu. Siis kaikille
transihmisille ja heidän läheisilleen eli puolisot, lapset, vanhemmat ja
ystävät. Siis kaikille keskusteluapua kaipaaville. Myös tekstiviestejä voi lähettää palvelunumeroon.

 

Puhelinpalvelu numerossa 040-766 8657. Päivystysaika
torstaisin klo 19-21.

 

www.wtftm.org

 

WTFTM on vertaistukifoorumi kaikille transmaskuliinisille
ihmisille, jotka on syntymässä määritelty tytöiksi tai intersukupuolisiksi ja
jotka kokevat, että tämä on heille väärä tai riittämätön määritelmä.
Kohderyhmäämme kuuluvat sekä perinteisesti että moninaisemmin sukupuolittuvat
transihmiset.

 

http://sukupuolikuu.palstani.com

 

Sukupuolikuu toivottaa tervetulleeksi kaikki, jotka

identifioituvat transsukupuolisiksi, transgender-ihmisiksi, transtaustaisiksi

ym., tai kokevat kuuluvansa mihin tahansa sukupuolivähemmistöön, tai jotka

kyseenalaistavat sukupuoltaan tai jotain sen osa-alueista. Muunsukupuolisille

on avoimen alueen lisäksi rajattu keskustelualue.